Holka modrovlasá

února 03, 2017


Tentokrát jsem si pro vás připravila dvojrecenzi. Podělím se s vámi o dojmy z povedené komiksové série o holčičce Hildě od Luka Pearsona, kterou vydalo nakladatelství Paseka. Oba dva díly si dozajista najdou své fanoušky mezi dětmi i dospělými.


I přesto, že první díl Hildy u nás vyšel již téměř před rokem, rozhodla jsem se, že by byla škoda ho v této recenzi také nezmínit. Oba díly Hildy navíc vytváří komplexní celek a dobrodružství Hildy v obou knihách na sebe plynule navazují. V originále vyšel komiks ve čtyřech sešitech. Nakladatelství Paseka ale přináší dva sešity v jedné knize. Což pro nás samozřejmě znamená větší porci zábavy.

V prvním díle, nazvaném zcela prostě Hilda, se seznámíte s modrovlasou holčičkou jménem Hilda. Je to bystré a velmi živé děvče, které žije se svou maminkou a domácím mazlíčkem Větvíkem (což je něco mezi psem, liškou a ještě k tomu má parůžky) na venkovské samotě v horách nedaleko města Trolberg. To se nachází v blíže nespecifikované zemi kdesi ve Skandinávii. První ze dvou příběhů Hilda a troll vás uvede do příběhu a seznámí s hlavními postavami. Zažijete také pár veselých momentů, třeba nečekané návštěvy Poleňáka. V druhé části nazvané Hilda a půlnoční obr už se rozbíhá mnohem složitější příběh. Hilda zjišťuje, že jejich dům stojí přímo uprostřed ohromného města malých trpaslíků, jejichž domy jsou pro lidi ale neviditelné, pokud nepodepíšou příslušné dokumenty. Trpaslíci požadují, aby se Hilda s maminkou odstěhovaly z jejich území. A aby toho nebylo málo, tak se ještě v údolí objeví obr. Nebojácná Hilda je tedy nucená urovnat všechna nedorozumění a vypořádat se s celou situací. Když už to vypadá, že všechno dobře dopadlo, autor v závěru přináší až tragikomický zvrat, který je pojítkem s další knihou.

Druhý díl komiksové série vydaný pod názvem Hilda se vrací, vás přenese do města Trolberg, které se po nečekaném závěru minulého dílu stalo novým domovem Hildy a její maminky. V prvním příběhu Hilda a ptačí slavnost se Hilda seznamuje s novým prostředím. Ve městě není příliš šťastná, chybí jí volnost horské přírody. Město je velké a nepřehledné a vůbec se v něm nevyzná. Vyrazí si ven až s dětmi ze sousedství. Seznámení ale příliš nedopadne. Hilda zachrání ptáka, kterého děti srazily ze stromu kamenem. Ten po ráně kamenem ztratil paměť a má neodbytný pocit, že musí něco důležitého udělat, jenže si na svůj velký úkol nemůže vzpomenout. Hilda mu pomůže paměť znovu nalézt a on tak může svůj úkol splnit. Druhý z příběhů Hilda a černý pes má až skoro detektivní zápletku. Město ohrožuje tajemný černý pes a kromě toho se všude po městě objevují spousty domácích skřítků bez domova. No a nebyla by to Hilda, aby tomu všemu nepřišla na kloub.


Autor tohoto komiksu Luke Pearson je Brit, svou knihu ale zasadil do Skandinávie a v příbězích také vychází ze skandinávské mytologie. Objevují se tam samí trollové, obři a trpaslíci. A to mě na tom právě nejvíc baví. Hilda i její maminka vnímají všechny ty nadpřirozené bytosti úplně samozřejmě a jsou pro ně běžnou součástí každodenního života. Tohle propojení dvou světů funguje překvapivě dobře. Hilda je navíc nesmírně sympatická hlavní hrdinka. Je tak roztomilá a zábavná, že okamžitě zatoužíte být jejím kamarádem a prožívat všechna ta dobrodružství s ní. I přesto, že jednotlivé příběhy nemají nijak komplikovanou zápletku a jsou poměrně krátké, bavily mě. A baví nejenom svým naivním humorem a roztomilostí, při čtení si užíváte i výtvarnou stránku komiksu. Pamatujete si na Mumínky? Tyhle pohádkové postavičky od Tove Janssonové jsou totiž postavám z tohoto komiksu hodně podobné, až bych se nebála říct, že se jimi autor do jisté míry inspiroval. To bude možná jeden z důvodů, proč se mi komiks tak líbil. Zřejmě ve mně vyvolává nostalgickou vzpomínku na dětství. Zvláštně příjemně působí i barvy zvolené v ilustracích, naplňovalo mě to takovým uklidňujícím dojmem. Shrnuto a podtrženo, Luke Pearson vás prostě vtáhne do svého nádherného snového světa a už vás z něj nepustí.

Pokud jste v hloubi duše ještě trochu dítětem a máte rádi komiksy, tak Hilda je pro vás prostě povinnost. Obě komiksové knihy ocení i děti (také pro ně jsou primárně napsané), takže nad Hildou se může sejít celá rodina. Strávíte s ní několik příjemných večerů a budete se společně bát, smát a občas se třeba i divit, co zase ta modrovlasá holka vyvádí.

Máte taky rádi komiksy? Je i ve vaší duši kousek dítěte? Napište mi, jaké komiksy Vás nejvíc baví! Budu ráda za Vaše komentáře!


Hilda / Luke Pearson ; překladatel Martina Knápková. -- Vydání první. -- V Praze : Paseka, 2016. -- 81 stran

Hilda se vrací / Luke Pearson ; překladatel Martina Knápková. - Vydání první. - V Praze : Paseka, 2016. - 112 stran


 Hodnocení: 100%



Mohlo by se vám líbit

0 komentářů

Pravidelní čtenáři